Blog Klarta

Twarda woda z kranu – o czym świadczy i czy warto ją zmiękczać?

Opublikowano: piątek, 19.12.2025

Ceniona przez osoby doceniające jej bogaty skład mineralny, odrzucana przez innych użytkowników ze względu na wpływ na włosy, skórę czy domowe AGD. Co robić w przypadku twardej wody w kranie? Jaka twardość wody jest zdrowa do picia? Zapraszamy do lektury

Twardość wody – z czego wynika?

Za twardość wody w kranach odpowiadają występujące w niej naturalnie w różnym stężeniu kationy (naładowane dodatnio jony) wapnia i magnezu. Czasem wraz z nimi obserwujemy jeszcze jony żelaza i manganu.

Związki te przedostają się do wody na skutek kontaktu znajdującego się w niej dwutlenku węgla z glebą i skałami zawierającymi wapienie i magnezyty

Do niedawna za wyznacznik twardości wody uważano jej zdolność do pienienia się w reakcji z mydłem. Im mniejsza ilość piany, tym większa twardość wody.

Wynika to z napięcie powierzchniowego wody. Im większe napięcie powierzchniowe, tym trudniej ciecz taka zwilża wszelkie powierzchnie, w związku z czym trudniej jest nią czyścić zabrudzone powierzchnie.

Dziś w coraz większej ilości analiz podaje się jednak sumaryczną zawartość jonów wapnia i magnezu.

Normy dot. twardości wody pitnej w Polsce

Obowiązującą w Polsce jednostką twardości wody jest 1 mg CaCO3/l. 

Jest to o tyle istotne, iż jeśli szukacie informacji o twardości wody możecie napotkać na różne jednostki w zależności od kraju i obowiązującego na danym obszarze systemu.

Przykładowo: NORMA POLSKA: 1mg CaCO3/l = 0,1°fH (skala francuska), 0,056 °dH (skala niemiecka), 0,7 °eH (skala angielska) oraz 0,02 mval/l i 0,001 mmol/l używane w innych krajach.

W Polsce, zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia, woda przeznaczona do spożycia powinna posiadać twardość 60 – 500 mg CaCO3/l. Jednocześnie wyróżniamy 5 poziomów twardości wody:

  • Woda bardzo miękka – <100 mgCaCO3
  • Woda miękka – 100-200 mgCaCO3
  • Woda średnio-twarda – 200-350 mgCaCO3
  • Woda twarda – 350-550 mgCaCO3
  • Woda bardzo twarda > 550 mgCaCO3

Twarda woda z kranu – co powoduje?

Picie wody ze szklanki. Źródło: Canva.com
Młoda kobieta pijąca kranową wodę ze szklanki. Źródło: Canva.com

Może pomóc utrzymać spożycie wapnia i magnezu na optymalnym poziomie, przyczyniając się do zdrowej kondycji kości i zębów. Wspomaga układ trawienny (wapń pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczów i żółci, magnez zaś łagodzi skurcza żołądka).

Z drugiej jednak strony przyczynia się do suchej skóry, naruszając płaszcz hydrolipidowy stanowiący naturalną barierę ochronną. Niemały odsetek osób skarży się również na swędzenie skóry, jej łuszczenie, pojawiające się wypryski i inne niedoskonałości.

Zalety i wady twardej wody

Najważniejsze wady i zalety twardej wody w kranie zebraliśmy w poniższej tabeli

ZALETYWADY
✅️ Wsparcie układu trawiennego Sucha skóra, podrażnienia
✅️ Pomoc w zapewnieniu odpowiedniej dawki minerałów Pojawianie się krostek, wyprysków i inne niedoskonałości
✅️ Pozytywny wpływ na układ krążenia – wapń i magnez stymulują pracę serca Łupież, sztywne, matowe włosy
✅️ Stymulacja układu odpornościowego – wysokie poziomy Ca i Mg w organizmie pomagają chronić przed rakiem żołądka, okrężnicy, odbytnicy, trzustki, przełyku i jajnika Osady w sprzętach AGD (czajniki, ekspresy do kawy, pralki)
Niszczenie tkanin (wyblakły kolor i osłabiona struktura)
Większe zużycie detergentów

Czy warto więc filtrować i zmiękczać wodę?

Nablatowy filtr Klarta Aqva na kuchennej wyspie. Źródło: Klarta.pl

Spożywanie twardej wody ma sporo zalet, ale ma też wiele wad. Jeżeli więc uznasz, że minusy przeważają nad potencjalnymi korzyści, rozważ kupno filtra do wody.

Ustawiony na blacie w kuchni zajmuje niewiele miejsca, gwarantując przy tym zdrową wodę, pozbawioną nie tylko irytującego mineralnego osadu, ale także pestycydów, metali ciężkich czy chloru oraz fluoru wpływających na smak wody.

Co ważne, filtracja wody wcale nie musi oznaczać rezygnacji z zawartych w niej składników mineralnych. Dzięki filtrowi remineralizującemu, filtr z odwróconą osmozą przywraca sód, wapń, magnez czy potas.

Dalej więc możesz zapewnić sobie zwiększoną podaż mikroelementów.

Klarta Aqva – kompaktowy filtr do wody RO, który zmiękczy Twoją wodę

Filtr ROC PPC dzbanek do wody Klarta Aqva. Źródło; Klarta.pl
Szklany dzbanek filtra Klarta Aqva wraz z zapasowymi filtrami ROC i PPC. Źródło: Klarta.pl

Prosty w obsłudze, niewielki, a wydajny filtr z odwróconą osmozą Klarta Aqva to efektywne źródło czystej i miękkiej wody w Twoim domu. Zapewniając stosunek wody czystej do przefiltrowanej 4:1 to jeden z najbardziej wydajnych sprzętów w swojej klasie.

Korzystając z technologii odwróconej osmozy, Klarta Aqva gwarantuje też długą, bezobsługową eksploatację. Wapienny osad pojawi się na filtrach po 1-2 latach, podczas gdy w filtrach korzystających z metody sorpcji może nastąpić to po kilku lub kilkunastu tygodniach.

Nablatowy filtr do wody z odwróconą osmozą docenią też osoby, które sporo gotują. Duża twardość wody wpływa bowiem na walory smakowe i zapach przygotowywanych potraw.

Nawilżacze ewaporacyjne – wilgotne poziomie bez ryzyka zanieczyszczeń

Uzupełnianie wody w nawilżaczu powietrza Klarta Humea WiFi White
Uzupełnianie wody w nawilżaczu powietrza Klarta Humea WiFi White. Źródło: Klarta.pl

Oprócz filtra do wody, mamy w naszym portfolio nawilżacze ewaporacyjne.

Wyposażone w filtr ewaporacyjne, Klarta Humea WiFi, jak i Klarta Humea Grande, oczyszczają wodę nie tylko z metali ciężkich, piasku, czy rdzy ale również wapiennego osadu.

Dlatego też są one również podatne na twardą wodę. Kilka prostych zasad zapewni jednak długą, bezproblemową eksploatację urządzenia i konieczność wymiany filtra jedynie co 6 miesięcy.

  • Pamiętaj przede wszystkim, by pozbywać się resztek wody z urządzenia.
  • Po każdym użyciu nawilżacza, przepłucz zbiornik oraz umieszczony w nim filtr.
  • Obracaj filtr, tak by część, która ostatnio była w wodzie, teraz znalazła się na górze.
  • Co ok. 7 dni myj zbiornik, pływak i plastikowe elementy filtra letnią wodą z delikatnym środkiem czyszczącym.
  • W przypadku pojawienia się kamienia na filtrze, wymocz go w roztworze wody z kwaskiem cytrynowym w stosunku 60 g kwasku na 1 l wody. Pozostaw moczący się filtr na co najmniej godzinę.

Więcej porad dot. eksploatacji nawilżaczy ewaporacyjnych znajdziesz w naszym artykule: Jak używać nawilżacza Klarta, by filtr działał nawet 6 miesięcy?

Podsumowanie

Kobieta pijąca wodę z filtra Klarta Aqva. W tle mieszkanie przygotowane na święta Bożego Narodzenia. Źródło: Klarta.pl
Kobieta pijąca wodę z filtra Klarta Aqva. W tle mieszkanie przygotowane na święta Bożego Narodzenia. Źródło: Klarta.pl

Świat urządzeń Klarta integralnie związany jest z wodą. Zarówno nasze nawilżacze ewaporacyjne, jak i filtry do wody wykorzystują wodę w swojej codziennej pracy.

Jej jakość i skład wpływa na kondycję urządzeń, ale przede wszystkim na samopoczucie użytkowników. Dlatego też dokładamy wszelkich starań, by woda, która dostarczamy za pośrednictwem naszych urządzeń była jak najczystsza, najbardziej bezpieczna i wygodna w codziennym użyciu.

Przeczytaj również

Nowa era czystego domu. Odkurzacze HYGSE teraz w portfolio Klarta

Aż 98% alergików ceni oczyszczacz powietrza Klarta

Woda osmotyczna – źródło zdrowia w przystępnej cenie

Co to jest osmoza i gdzie jest wykorzystywana?

Kamień w wodzie – jak zapobiegać? Skuteczne sposoby od Klarty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przesyłając swój komentarz, wyrażasz zgodę na warunki regulujące publikowanie opinii na klarta.pl.
Klarta Poland Eu Sp z o. o., z siedzibą w Warszawie, będzie pełnić rolę administratora danych osobowych, które podajesz lub zostawiasz, przesyłając swoją opinię. Twoja opinia stanie się widoczna po pozytywnym procesie weryfikacji.